Z lásky ke knihám aneb Proč „točit“ knihy a proč platforma na výkup knih?

Kdybychom chtěli být naprosto struční, stačí nám na odpověď jediná věta. Jsme vášniví milovníci knih. Ale to by byla příliš stručná odpověď.

Kdo je Restorio? Kdo jsme my?

Kdybychom chtěli být naprosto struční, stačí nám na odpověď jediná věta. Jsme vášniví milovníci knih. Ale to by byla příliš stručná odpověď. Tohle stojí za detailnější popis. V naší velké firemní rodině knihy milujeme všichni! Jsou součástí naších životů. Každý den. A v našich domovech jsou všude. V knihovně i pod knihovou, na stolech i pod stoly, v koupelně i na balkoně, někdy sedí na židlích místo nás, no prostě, místo si vždycky najdou. Jsou knížky, ke kterým se vracíme zas a znova, pak ty, které čekají ve frontě, až na ně přijde ten správný čas, a pak ty, které už nám posloužily a čekají, až se dostanou k dalšímu čtenáři. Představa, že po jednom přečtení život knihy skončí, nám vždy trhala srdce. A právě pro ně, kvůli nim se v nás poprvé zrodila myšlenka, nápad na Restorio. Vytvořit prostor, kam budeme moci dávat knížky, které chceme poslat k dalšímu čtenáři a kudy budou moci čtenáři jiných knih posílat do světa ty své. A knihami to vůbec nekončí. Stejně tak jsme nemohli přenést přes srdce, že by se vyhodilo lego, hry.. A tak jsme se před lety pustili do práce.

Stavíme a vylepšujeme jsme pro vás náš virtuální obchodní dům tak, aby:

  • pro vás byl prodej knih a dalších pokladů co nejjednodušší a vy jste nemuseli nikam chodit, s nikým si dopisovat kvůli desetikorunám (i když naprosto chápeme ty, které to baví :)
  • abyste do pár dnů dostali zaplaceno přesně tolik, kolik vám řekneme při výkupu, a vy jste nemuseli čekat, až vaše předměty někdo další skutečně koupí. Protože dobře víme, že čas je to nejdražší, co každý máme.
  • abyste nemuseli vůbec nic nikam odnášet a mohli vše prostě jen zabalit a dát kurýrovi
  • aby o vás bylo pečováno, jak to jen dokážeme. To, že někdy uvedete chybně email, nebo naše odpovědi skončí ve vašem spamu, nebo neodpovídáme do pár hodin nebo další podobné dobrodružné výzvy, to už nějak k tomu všemu patří. Ale naše snaha pečovat o každého zákazníka s maximálním upřímným zájmem je naše priorita.
  • abyste mohli spolu s prodejem také pomáhat charitám, které podle vás dávají smysl.

Netvrdíme, že my jsme vymysleli antikvariát. Latinské antiquus znamená starý a už ve starověku se s rukopisy vytvářenými jako cenné a vzácné artefakty obchodovalo a od 17. století se v evropských městech začaly v blízkosti univerzit, knihoven a kulturních institucí objevovat knihkupectví specializující se na vzácné a antikvariátní knihy. Historie antikvariátů pro učence, sběratele a knižní nadšence je bohatá.

Ale i dnešní knižní antikvariáty stále přinášejí možnost se dostat k jedinečným knihám. Stále pomáhají zajistit, aby se papírové poklady předávaly z generace na generaci.

Druhou a stejně silnou základní myšlenkou, která se nese celým budováním Restoria, je láska k naší planetě a udržitelnost.

Tato obrovská deviza ve formě recyklace a opětovného použití knih nás nepřestává naplňovat radostí a nadějí, že naše práce a stálé zlepšování má smysl. Milujeme na konceptu obchodování s použitými knihami, jak jim vdechneme nový život, jak si je někdo další může užít. Věříme, že každá kniha má svou duši a tu tvoří i čtenářské zážitky. A díky vám všem může zažívat nové a nové příběhy.

Naším cílem bylo vytvořit platformu pro čtenáře, kteří jsou obecně fanoušky cirkulární ekonomiky. Na jednom místě jsme právě díky takovým lidem shromáždili statisíce knih vydaných v posledních desetiletích ve skvělé kvalitě. Je u nás možné najít knihy zahrnující různé žánry, časová období a jazyky, které vyhovují nejrůznějším zájmům a preferencím. Díky tomu, že sesterským projektem Restoria je enbook, máme v nabídce i tisíce anglických a jiných cizojazyčných knih.

Upřednostňujeme udržitelnost a postupy šetrné k životnímu prostředí i v jiných ohledech. Používáme recyklovatelné obalové materiály, podporujeme organizace a iniciativy zaměřené na ochranu životního prostředí. Třídíme zodpovědně a rádi a knihy, které nemůžeme zařadit do systému a nabídnout vám, rozvážíme dalším charitám, neziskovkám a sociálním zařízením.

Snažíme se, ale bez vás by to nešlo. Děkujeme, že jste s námi na této cestě a pomáháte nám dávat věcem nový příběh. Má to smysl.